Vallen erbjuder

 knutKôlbulle -skogens pizza

Dåtidens skogsarbetare smidde sig en kôlbulle på morgonen.
De stekte den i fläskflott och gjorde den ganska tjock.
Fläsket åt de till.
Sen virade man in den i tidningspapper och la den innanför skjortan för att den skulle hållas varm och så åt man den senare på dagen.

Knut steker den i rapsolja över öppen eld och den innehåller; tärnat fläsk, vatten, vete och salt.

Vegetarianen tar den utan fläsk.

Den serveras med äkta hemgjord lingonsylt och dricka till.

En verklig läckerhet!

 

Fika
På logen står ett digert fikabord uppdukat, du förser dig själv med allehanda hembakade läckerheter t.ex. morotskaka, toscakaka, valldröm och drömtårta.

Kaffet serveras ur porslinskoppar. Engångsmuggar används första kvällen, då vill jag kunna umgås med gästerna.

Kaffet kokas på vedspisen i kokstan. Vatten tar jag med i dunkar hemifrån.

Det finns ca 30 sittplatser på logen, i vallstugan ryms ca 20 personer. Ute finns tre stora bord och fem lite mindre. Egna stolar och sittdynor kan gärna medtagas.

Kalvdans
Det var en populär efterrätt förr i tiden, vid åsynen av denna blir man ganska nostalgisk. Den måste bara provsmakas.
Den görs på råmjölk (andra mjölkningen sedan kalven fötts, den första mjölken får kalven).

Råmjölken gräddas i ugn med kanel och socker ovanpå tills den får en tjock konsistens.
Kalvdansen serveras med saftsås eller sylt, gärna krusbär eller hjortron.

Spelkväll

Spelmännen brukar samlas i klungor överallt, de bjuds på kôlbulle. Tonerna ljuder över skogen.

Man kan njuta av durspel, gitarr, dragspel m.m. och sång. Alla spelmän med instrument bjuds på en kôlbulle!

Kommentera